Сала за предавања на знаење – пакување за замрзната храна

Со доаѓањето на летото, топлото време ги натера луѓето повеќе да внимаваат на свежината и безбедноста на храната.Во оваа сезона, замрзнатата храна стана префериран избор за многу семејства и потрошувачи.Сепак, клучен фактор за одржување на квалитетот и вкусот на замрзнатата храна е висококвалитетнатапакување замрзната храна. Пакување замрзната хранане само што треба да има водоотпорни и отпорни на влага карактеристики, туку мора да ги исполнува и барањата за безбедност и зачувување на храната.Следно, ќе ги истражиме основните стандарди за пакување замрзната храна и како да избереме соодветни материјали и процеси за пакување за да се обезбеди свежина и безбедност на храната.

Сала за предавања на знаење - пакување за замрзната храна (2)

 

Пакување замрзната хранатреба да ги исполнува следните стандарди:

1. Запечатување: Напакување на замрзната хранамора да има добро затворање за да спречи ладен воздух да навлезе во внатрешноста на пакувањето, а исто така да спречи испарување на влагата во храната или навлегување на надворешна влага.

2. Против замрзнување и пукање: Материјалите за пакување треба да имаат доволна отпорност на замрзнување и пукање, да можат да издржат ширење на замрзнување при ниски температури и да го одржуваат интегритетот на пакувањето.

3. Отпорност на ниски температури: Материјалите за пакување треба да имаат добра отпорност на ниски температури и да можат да издржат деформација и влошување во замрзната средина, додека ја одржуваат стабилноста на пакувањето.

4. Транспарентност:Пакување замрзната хранаобично бара добра транспарентност за да се олесни набљудувањето на изгледот и квалитетот на храната од страна на потрошувачите.

5. Безбедност на храната: Материјалите за пакување мора да се усогласат со стандардите за безбедност на храната, да не испуштаат штетни материи и да немаат негативни ефекти врз квалитетот и вкусот на храната.

Сала за предавања на знаење - пакување за замрзната храна (1)

 

Најчесто користени материјали запакување замрзната храна:

1. Полиетилен (PE): Полиетилен е најчесто користен пластичен материјал со добра отпорност на ниски температури и отпорност на влага, погоден за правење материјали за пакување како што се кеси и филмови за замрзната храна.

2. Полипропилен (PP): Полипропилен е уште еден вообичаен пластичен материјал со добра отпорност на ниски температури и хемиска отпорност, кој е погоден за правење материјали за пакување како што се замрзнати материјали за контакт со храна и запечатени кеси.

3. Поливинил хлорид (ПВЦ): ПВЦ е мек и лесен за обработка пластичен материјал со добра отпорност на ниски температури и отпорност на влага, погоден за правење кутии за пакување, филмови и сл. за замрзната храна.

4. Полиестер (ПЕТ): полиестер е пластичен материјал со одлични физички својства и отпорност на ниски температури, погоден за изработка на замрзнати материјали кои се во контакт со храна, шишиња и други материјали за пакување.

5. Алуминиумска фолија: Алуминиумската фолија има одлични својства отпорни на влага и топлинска изолација, и најчесто се користи за правење кеси за пакување, кутии итн. за замрзната храна.

 

При изборотматеријали за пакување за замрзната храна, неопходно е сеопфатно да се земат предвид факторите како што се специфичните карактеристики на храната, барањата за температура на складирање и законите и регулативите и да се осигура дека избраните материјали ги исполнуваат стандардите за безбедност на храната.


Време на објавување: Сеп-06-2023 година